Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin laboratuvar içerisinde döllenmesi, büyümesi ve gelişmesi daha sonra anne rahminin içine transfer edilmesi ile yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisini anlatmadan önce infertilite (kısırlık) nedir bunun tanımı yapmak gerekir.
İnfertilite Nedir?
1 yıllık korunmasız ilişki sonrasında gebelik oluşmamasıdır.
Kadına ve Erkeğe ait faktörler olduğu gibi ayrıca açıklanamayan faktörler olarak 3 bölümde incelenir.
Tüp bebek tedavisinin ilk çıkışı tüplerinde problem olan normal gebelik şansı olmayan hastalar için kullanılmıştır. O yüzden adı Tüp bebek olmuştur.
Sadece kadına ait faktörlerin değil ilerleyen dönemlerde Erkek infertilitesinin de artması nedeniyle tüp bebek tedavisi daha da gelişmiştir.
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftin detaylı değerlendirilmesi yapılır. Kadına ve erkeğe ait faktörler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonrası ek tetkiklere ihtiyaç duyulursa bunlar tamamlanarak tedaviye başlanır. Daha sonra anne adayından alınan yumurta hücresi ile baba adayından alınan sperm örneği laboratuvar ortamında geliştirilerek anne adayına transfer edilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi Hangi Günlerde Yapılır?
Tüp Bebek tedavisinde embriyo transfer günleri 2.gün, 3.gün veya 5.gün olmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Gelişim Aşamaları
2.gündeki embriyo 4 hücreli, 3.günde 8 hücreli ve 5.günde blast denilen en ileri aşamasında olması gerekir.
Eğer ileri yaş infertil bir anne adayı var ise 2.gün transfer düşünülebilir.
3.günde vereceğimiz embriyolar belli ise 3.gün transferi, ancak elimizde çok embriyo var ve verilecek embriyolara karar verilmedi ise 5.gün transferi yapılır. 5.gün transferinde bir doğal seleksiyon yani seçilim de olmuş olur. 5.gün transferi en sağlıklı embriyo seçiminde önemli rol oynamaktadır.
Anne Adayına Kaç Embriyo Transfer Edilir?
Yönetmelik gereği 35 yaş altı anne adaylarına tek embriyo transferi yapılmaktadır. 35 yaş üstü ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı oluşmuş anne adaylarına 2 deneme sonrası 2 embriyo transferi yapılabilmektedir.
İyi bir tüp bebek başarısı için çiftelerin çok iyi değerlendirilmesi gerekir yani ön hazırlığı iyi yapılan çiftin başarı oranı %10-15 artmaktadır. Örneğin tiroid problemi olan bir anne adayına en iyi embriyo transfer edilse bile gebelik oluşmaz, gebelik oluşmuş olabilir ancak düşükle sonuçlanır. Düşük oluşmaması durumunda ise bebeğin zekasal veya bedensel gelişimi bozuk olabilir. Anne adayının hormonal değerlendirilmesi ya da diğer tetkiklerinin önceden yapılması mutlaka başarıyı arttırır.
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında öncelikle genetik faktörler düşünülebilir. Bunun için özellikle anne ve baba adayından periferik kandan kromozom analizi gerekmektedir. Bir kan tetkiki yapılarak kromozomlar sayılıyor. Kromozomal bir bozukluk olup olmadığı tetkik sonucunda ortaya çıkıyor. Bunun haricinde anne adayında pıhtılaşma ile ilgili bir problem olabilir, bu durum küçük damarlarda tıkaç oluşturarak rahim içerisindeki bebeğin gelişimini azaltabilir. Pıhtılaşma araştırması bu nedenle önemlidir. Bu problemler doğuştan veya edinsel olabilir. Tetkiklerle bunlar araştırılıp nerede bir problem varsa bir gen mutasyonu veya başka sorunlar olabilir. Bunlar var ise buna yönelik tedaviler yapılmaktadır. Örneğin kan sulandırıcı veya vitamin takviyesi verilebilir.
Ayrıca histeroskopi yöntemi ile rahimin içerisinin kamera yöntemi ile izlenmesidir. Anne adayına yapılan embriyo transferinden sonra embriyonun rahimde tutunmasını engelleyen bir durum olup olmadığı incelenmektedir. Tüp bebek tedavisinin başlangıcında Ultrason ve sono ile rahim içerisi değerlendirilmektedir bu nedenle histeroskopi rutin olarak yapılmasına gerek yoktur. Ancak tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları var ise histeroskopi yapılması gerekir.