fbpx

Yumurta Dondurma

Yumurta Dondurma

Genetik nedenler,geçirilmiş yumurtalık operasyonları,sigara içilmesi,endometrioma(çikolata kisti),aşırı stres gibi faktörler kadınların yumurtalık rezervini azaltarak gebelik şansını etkilemektedir.

Kadının ailesinde (anne veya teyzesi gibi) erken menopoz hikayesi varsa daha dikkatli olunmalıdır.Sigara içilmesi sanılandan daha fazla oranda yumurtalık rezervini azaltmaktadır.

Kadında yumurtalık rezervini değerlendiren 3 basit tetkik yöntemi vardır;

-Adetin 2 veya 3.günü antral follikül sayılması

-AMH ve FSH değerinin bakılması

AMH değeri 1'in altında ise,FSH değeri 13-15'üzerinde ise rezervde azalma vardır diyebiliriz.

Bu grup hasta da yumurta kalitesinde belirgin bir azalma olduğu için embriyo kalitesinde de buna paralel bir zayıflama söz konusudur.

35 yaşın altında 1 sene beklenebilir iken 35 yaşın üzerinde 6 ay sonra tetkiklere başlanması önerilir.

Embriyo Havuzu Oluşturma

Yumurta rezervi 92 olan veya ileri yaş grubu hastalarda aynı adet döngüsü içerisinde 2 veya 3 defa yumurta toplama işlemi planlayabiliyoruz.Bunun için belirli protokoller uygulanarak yumurta büyütme işlemi yapıyoruz.

Böylelikle büyütebildiğimiz kadar yumurtayı toplayıp mikroenjeksiyon ile embriyo oluşturup vitrifikasyon yöntemi ile donduruyoruz.

Geliştirilen embriyolardan genetik inceleme de yapılabilir.Böylelikle istediğimiz tarama yöntemlerini yapmış oluruz.

-Yumurta dondurma işlemini ileri yaşa gelmeden biraz daha erken yaşlarda yapılması sağlıklı yumurta elde edilmesinde daha etkilidir.Özellikle 35 yaşın altında yumurta dondurma işleminin yapılmasının önemi vurgulanmalıdır.

Hastalarımızda özellikle geç döneme yaklaşırken yumurta dondurma işlemi yapılması fikri varken esasında daha erken yaşlarda yapılmasının doğru olduğu anlatılmalıdır.

Daha önce kemoterapi öncesi verilen yumurta dondurma izni şimdi zayıf over rezervinde de verilmektedir.

Burada doğru bilgi ve doğru uygulama çok önemlidir.