fbpx

Yumurta Dondurma (Oosit Vitrifikasyon)

Yumurta Toplama (Oosit Vitrifikasyon)
Daha sonra kullanılmak üzere kadın üreme hücrelerinin (yumurtaların) dondurularak saklanması dünyada giderek yaygın hale gelen bir yöntemdir.

Yumurta dondurma işlemi ya tıbbi nedenlerle ya da sosyal nedenlerle yapılabilir. Türkiye' de ise Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğine göre sadece tıbbi nedenlerle yumurta dondurma işlemi yapılmaktadır.

Tıbbi nedenler nelerdir?

-Kanser nedeniyle kemoterapi veya radyoterapi görülecekse heyet raporu ile yumurta dondurma işlemi yapılabilir.
-Yumurtalık cerrahisi planlanıyorsa yapılabilir.
-Yumurtalık rezerv testlerinde zayıflık varsa; AMH değeri 1'in altında ise yapılabilir. Ülkemizde tıbbi nedenler olmadıkça isteğe bağlı olarak yumurta dondurma işlemi olmamaktadır.

YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Adetliyken 2 veya 3. gün kadının muayane bulgularına göre yumurtalıkları uyarıp yumurta büyütmesine destek olacak gonodotropin dediğimiz iğnelere başlıyoruz. Yaklaşık 10-12 gün içinde istediğimiz boyutlara (17-18 mm) geldikten sonra transvajinal yoldan anestezi eşliğinde yumurta toplama işlemini yapıyoruz.

Aldığımız yumurtalar vitrifıkasyon dediğimiz yöntemle dondurulup -196 derecede nitrojen tanklarında saklanır.

Her yıl imza atılarak 5 yıla kadar saklanabilir. 5 yılın sonunda Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri bilgilendirilerek uzatma işlemi yapılabilir.

Yumurta dondurma işleminde doğru yönlendirme nasıl yapılır?

Yumurta dondurma işleminde esas olan hastalarımızın doğru yönlendirilmesi olmalıdır. Çünkü topladığımız her olgun yumurta için canlı doğum oranı %3-5 arasındadır.

Yumurta dondurma işlemi ile gebelik elde edilebilmesi için en az 10-15 civarı yumurta alınması gerekir.

Düşük over rezervi tanısı olan kadınlarda bu sayıda yumurta dondurmak için çok sayıda yumurta toplama işlemi yapılmaktadır.

Özellikle 40 yaş üzerinde dondurulan yumurtalarla gebelik şansı çok düşük olacağı için kadınlarımızı özellikle 40 yaşından önce yumurta dondurma işlemi için yönlendirmemiz gerekir. Aksi halde sonuç alma ihtimali çok az bir işlem için kadınlarımızı yanlış yönlendirmiş oluruz.